Oyonix

E-sigaret versus tabak kopen in Turnhout

Sociale e-sigaret kopen en roken: elektronisch versus tabak

De ‘e-sigaret Turnhout‘ is doorheen de jaren alsmaar populairder geworden en de redenen hiervoor zijn uiteenlopend: voor sommigen is het een alternatief voor gewone sigaretten, voor anderen is het een manier om te stoppen met het roken van sigaretten op de lange termijn. Ook dat het gezonder zou zijn dan een gewone tabakssigaret wordt vaak als reden aangehaald. (hoewel de effecten van langdurig gebruik nog niet voldoende onderzocht zijn) Dat er tientallen verschillende smaken zijn voor gebruik met de e-sigaret of het doen aan vaping of cloud-chasing, het blazen van grote wolken rook op allerlei mogelijke manieren, draagt alleen maar bij aan de populariteit van het elektronische apparaat.

Er is echter nog wel een dimensie van het roken dat nog steeds gedomineerd wordt door de gewone, alledaagse tabakssigaret: het sociale roken. Iedereen zal het wel eens een keer hebben meegemaakt: je wordt aangesproken op straat of buiten een café met de vraag of je een vuurtje hebt of een sigaret wilt delen. Om dan te ontdekken dat die persoon jouw aansteker zonder na te denken in zijn of haar eigen zak heeft gestoken, je dus zelf vuur moet vragen aan andere mensen en zo het sociale roken in stand houdt. 

Met de rijzende populariteit van de e-sigaret zou het toch aannemelijk zijn dat men meer en meer de e-sigaret zou boven halen wanneer een paar vrienden naar buiten gaan voor eventjes te roken maar niets blijkt minder waar. Dit is anders niet geheel onbegrijpelijk. Een gewone sigaret is nu eenmaal simpeler om zomaar uit te delen. Een e-sigaret is ook iets fragieler: een gewone sigaret kan op de grond vallen en nog perfect rookbaar zijn maar het laatste dat je als trotse e-sigaret wilt meemaken is dat jouw (dronken) vriend jouw apparaat per ongeluk op de grond laat kapot vallen. Hygiëne is ook een factor: een sigarettenpeuk kan je gewoon weggooien bij het afval maar het mondstukje van de e-sigaret kuisen elke keer als iemand anders van jouw e-sigaret gebruikt maakt, je weet immers maar nooit, is voor vele gebruikers iets dat ze niet graag zouden doen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat jouw favoriete smaak mogelijks niet is weggelegd voor iedereen. 

Dit wil niet zeggen dat het gebruik van de e-sigaret geen sociaal iets kan zijn. De rook van een e-sigaret is geurloos wat ervoor zorgt dat het roken van een e-sigaret binnenhuis kan gebeuren in zogenaamde vape bars, iets wat rokers van gewone sigaretten niet meer mogen doen sinds 2011. De gehele subcultuur van vaping of cloud-chasing bestaat uit rokers die een zo groot mogelijke rookwolk proberen uit te blazen en hun kunsten hiervan demonstreren in zelfgemaakte filmpjes of tijdens heuse toernooien zoals het World Vaping Championship. 

De e-sigaret is aan een fikse opmars bezig en zeker bij de jongere generatie is het jaar na jaar aan populariteit aan het winnen. De verkoop ervan zit ook zeker in de lift met steeds meer winkels die het aanbieden of zelfs gespecialiseerde vape shops die hier op inspelen met een breed aanbod aan producten. Een eenvoudige beginnerskit kost zo rond de twintig euro met de betere apparatuur rond de vijftig en zestig euro. De grote hoeveelheid aan verschillende smaken en het gemakkelijke verwisselen van de ene smaak naar de andere maakt het voor velen ook aanlokkelijk om de e-sigaret aan te schaffen. 

Zal de e-sigaret ooit de gewone tabakssigaret vervangen als het meest courante rookmiddel? Het is nog te vroeg om een antwoord te kunnen geven op deze vraag maar afgaande op wat de doorsnee persoon op straat rookt, lijkt een gewone sigaret nog steeds de favoriet.