Oyonix
Image default
Health

Verschil in 3D printer

Gewone huis-, tuin- en keuken printers maken gebruik van gewone inkt. De een is beter dan de ander, daarvoor zijn er ook verschillende type printers. Maar een 3D-printer maakt ook gebruik van inkt, alleen heet het niet zo. Een filament is de ‘inkt’ van een 3D-printer en is meestal gemaakt van thermoplastisch materiaal. Binnen de thermoplastic zitten nog veel verschillende gradaties. Dit heeft te maken met het bepaalde soort, de hardheid, en hoe bewerkelijk het is. De voornaamste zijn PLA, ABS, ABS-X en PETG. Dit zijn vier type filamenten die veel op elkaar lijken maar ook, zoals gezegd, een aantal verschillen hebben. Zo wordt PLA filament meer gebruikt door hobbyisten en mensen die een nauwkeurige print willen hebben. ABS wordt daarentegen meer gebruikt voor sterkere objecten. Echter tijdens het printen met ABS kan het object kromtrekken en er ontstaat een stinkende plastic lucht. PETG heeft niet het plastic geurtje en trekt niet krom tijdens het printen, maar is wel even sterk als ABS. TPE filament is een filament gemaakt van een thermoplastische elastomeer. Dit type filament blijft na het 3D-printen erg flexibel en is bijzonder geschikt voor 3D-print toepassingen waar een hoge flexibiliteit bij is vereist.

Bijna alle filamenten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Dit komt omdat bij de productie van het filament er kleurstoffen aan toegevoegd kunnen worden. Zo is bijna elke kleur haalbaar. Naast kleurstof kan er ook antimicrobieel middel worden toegevoegd. Door dit middel toe te voegen krijgt het filament een antibacteriële werking. Toepassingen voor deze filamenten zijn bijvoorbeeld 3D-geprinte objecten die in aanraking komen met voedsel of een medische toepassing hebben zoals protheses.

Er is dus veel mogelijk met een 3D-printer, maar niet alles is mogelijk. Zo kan er wel voedsel worden geprint, maar niet al het voedsel. Dit komt omdat de 3D-printer alleen werkt met zacht of vloeibaar materiaal. Voor voedsel kan dus geen wortel geprint worden. Dit komt omdat de samenstelling van voedsel te complex is, en deze materialen gewoonweg niet geprint kunnen worden. Wat tegenwoordig ook kan is huizen printen. Echter kan dit niet met je eigen desktop 3D-printer. Deze printers zijn een heel stuk groter en gecompliceerder. Deze 3D-printer print echter ook met beton, wat gewoonweg niet kan met een ‘simpele’ 3D-printer. Wat wel kan is drones printen met een 3D-printer, ontwerpen hiervoor kunnen gratis van het internet gedownload worden en zo kan je je eigen drone printen.

https://www.3dfilament.supplies/

Related Posts

Aan de slag gaan voor schema’s met de kettlebell

Rimpels: Hoe krijg je ze en wat kun je eraan doen?

Permanente make up in Amsterdam